Praktik ger inblick i IT-branschen

Praktik ger inblick i IT-branschen

Varje år tar JSC emot sju-åtta praktikanter som gör flera veckors praktik vardera. ”Jag har lärt mig mer här på två veckor än jag gjort på tre månader i skolan”, säger Mattias Jarl.

Som en del i ett aktivt samarbete med skolor och universitet i regionen tar JSC emot praktikanter med jämna mellanrum. Just nu finns Joel Nilsson och Mattias Jarl på företaget. Joel går andra året på Brinellgymnasiets El- och energiprogram är mitt uppe i en sju veckors praktik på JSC.
– Jag får göra allt möjligt här, allt från det typiska praktikantjobbet att plocka undan och greja, till att sitta med i telefon och lyssna på kundsamtal. Jag lär mig jättemycket om hur man hantera ärenden och hur man ska agera med kunder, säger Joel.

Joel har tre terminer kvar på gymnasiet och med ett stort IT-intresse sedan barndomen finns det stor chans att det just denna bransch han kommer att välja, berättar han.

Mattias Jarl är en annan sorts praktikant. Som högskolestudent på Campus Värnamos program för Webbutvecklare Dotnet gör han åtta veckors LIA-praktik på JSC, där han både tillför och tar emot kunskap.
– Just nu jag har labbat lite med att göra en skrivbordsapplikation för en chattbot. Jag har lärt mig mer här på två veckor än jag har gjort på tre månader i skolan, säger Mattias.

JSC vill bidra till en positiv samhällsutveckling och tar sig gärna an rollen som inspiratör för dem som ännu inte valt yrkesbana. För ett par veckor sedan tog man emot ett hundratal elever från Teknikcollege från Vetlanda, Nässjö och Sävsjö.
– Vi vet hur viktigt det är att skola och näringslivet går hand i hand. Därför tar vi emot många studiebesök, men även praktikanter från olika håll. Vi ser det både som vårt ansvar och som en stor möjlighet, vi får en chans att hitta skickliga potentiella medarbetare och de får en inblick i branschen, säger PJ Olaison, tillförordnad personalansvarig, JSC.

x