Industrilås
– högteknologi, socialt ansvar och tillväxt

Terje Larsson och Sandra Heynemann

Vi gjorde ett nedslag hos en av våra viktigaste kunder, Industrilås, och samtalade om IT, socialt arbete och om resan från ett litet till ett världsomfattande företag.  

Du har nog sett deras produkter på flera olika ställen utan att vara medveten om det. I en lastbil från Volvo eller Daimler, eller kanske i en Kabe-husvagn. Industrilås är nämligen en framträdande tillverkare av lås till många olika branscher – och över hela världen. Fordonsindustrin är en väsentlig del, liksom ventilationsbranschen.
”I ventilationsbranschen är vi i stort sett världsledande på kundunika lösningar”, säger Sandra Heynemann, försäljningschef på företaget.

Vi besökte Industrilås i Nässjö för att få skapa en bild av företagets resa hittills och vad som kan tänkas skymta runt hörnet. På plats fanns försäljningschef Sandra Heynemann och IT-chef Terje Larsson. Sandra har varit med länge i organisationen, i hela 25 år. Terje är rena praoeleven i jämförelse, med sina 14 år på företaget.
”Min resa här började när det fanns 25-30 datorer och ett fåtal skrivare. Nu är vi fler än 350 anställda med runt 200 datorer världen över, med olika tidszoner och allt vad det innebär. Det är en process som jag har varit med om att driva”, säger Terje.

Terje Larsson och Sandra Heynemann

Terje Larsson och Sandra Heynemann.

Industrilås har nämligen gjort en enorm resa: från småskalig tillverkning av 90-graderslås i Norrboda, till att vara en i många avseenden marknadsledande aktör med stor export av högteknologiska låslösningar till bland annat USA. Det är fortfarande idag ett familjeföretag, med familjen Mölzer som ägare. I Nässjö är de över 250 anställda, och samlar hela produktionen – svarvning, plast- och zinkgjutning, gängning, stansning, pulverlackering och så vidare – under ett och samma tak. Med säljkontor i åtta länder samt produktion även i Mexiko och Sri Lanka ställs höga krav på att IT-miljön ska fungera.
”Vi har världsomfattande webbaserade CRM-system som har koppling mot vårt affärssystem. Allt snurrar nu i virtuella servrar i JSC:s serverhall. Jag kommer ihåg när det var fysiska servrar och man fick hålla regelbunden koll på dem. Man kanske befann sig på semester, och så gick servrarna ner under ett åskoväder. Nu händer inte detta med virtuella servrar som JSC driftar. Vi håller igång verksamheten alla årets dagar 24 timmar om dygnet, IT-miljön får inte stå still”, säger Terje.

Industrilås

Modernt Arbetssätt skapar intresse

JSC har funnits med i bilden i ungefär tio år. Idag nyttjar Industrilås ett stort antal av våra tjänster. Från att Terje agerat intern IT-support till hela organisationen är den funktionen nu flyttad till JSC:s tekniska support. Man har även börjat använda tjänsten Modernt Arbetssätt för två avdelningar – en tjänst där en digital PT från JSC hjälper medarbetare att utveckla sin digitala färdighet i Microsoft 365. Med regelbundna coachningstillfällen innebär det ett långsiktigt, iterativt lärande.
”Jag är överlycklig över Teams kan jag säga. Det blev ett helt annat intresse när vi startade det här med Modernt Arbetssätt. Det är väldig skillnad från att skicka iväg personalen på några dagars utbildning. Nu är det någon timme då och då, och sedan får du jobba med det, det är fantastiskt. Och så uppstår frågor till nästa gång”, säger Sandra.

Tuffa kvalitetsstandarder

Idag omsätter Industrilås omkring en halv miljard kronor årligen och fortsätter att stadigt öka. Fyrtio procent av omsättningen kommer från export till USA, där fordonsindustrin är en stor del. Sedan tidigare är man certifierade mot ISO 9001 och 14001 (kvalitet och miljö) och nyligen certifierades de mot IATF, en internationell standard inom fordonsindustrin.
”Det är en riktigt tuff standard inom fordonsindustrin vilket innebär att vi kan vara med och spela med de stora spelarna. När de gör revisionen är de nere på detaljnivå och kollar processerna som vi har. Vi är väldigt stolta över att ha klarat av det”, säger Sandra.

Industrilås produktion

Högkvalificerad personal

Industrilås är mer än ett produktionsföretag: i Nässjö har de en konstruktionsavdelning, de designar och tar fram lösningar som ligger i teknologisk framkant. Bland annat tittar de på möjligheterna med appstyrda distanslösningar. Detta tillsammans med företaget Mechatronics (där Industrilås-ägarna numera är delägare). Som en av kommunens största arbetsgivare attraherar de kompetent personal från hela regionen, och man har samarbete med universitet i Jönköping och även företaget OnePartnerGroup.

Viktigt socialt arbete

När Nässjös Mångfaldspris delades ut för första gången 2021, föll valet på Industrilås, vilket var föga förvånande för dem som känner till företaget; ända sedan nittiotalet har man haft ett samarbete med Nässjö kommun kring människor med funktionsnedsättning. Industrilås bedriver en avdelning vid namn Daglig Verksamhet Industrigruppen, där meningsfulla arbetsuppgifter skapar en bättre livskvalitet för flertalet människor – och vilket dessutom skapar ett värde för företaget. En så kallad win-win, helt enkelt. 2015 tog även Industrilås initiativet till ”Industri-SFI”, en platsförlagd praktik kombinerad med svenskstudier.
”Vi har flera personer från den satsningen som jobbar hos oss idag. Vi har medarbetare från väldigt många olika länder”, säger Terje.

Stora planer på gång

Med tanke på Industrilås stadiga utveckling börjar de bli trångbodda, trots nyliga tillbyggnationer. Nu har man köpt ett stycke mark några stenkast från de befintliga lokalerna och kommer bygga en tre gånger så stor anläggning. Då kommer man kunna samlokalisera samtliga verksamheter som tack vare tillväxten har nödgats förläggas på olika platser i Nässjö.
”Jag var med för tjugofem år sedan redan i de små lokalerna i Norrboda, så det är mycket roligt att vara med på den här resan”, säger Sandra Heynemann.

Från JSC:s sida kan vi utan minsta tvekan säga att vi är glada och stolta över att ha Industrilås som kund.


På JSC drivs vi av att skapa tid till det som är viktigt. Tillsammans med oss kan du stärka din konkurrenskraft och arbetsmiljö genom att ta del av våra IT-tjänster. Är du nyfiken på JSC och vad vi kan göra för ert företag? Ta del av vårt erbjudande av tjänster eller se fler av våra kundcase!