Det hållbara arbetslivet: Digitalisering ska förenkla vardagen

För den som vill få dåligt samvete finns det mängder av litteratur kring hur man ökar effektiviteten på arbetsplatsen. Vi förväntas uträtta mer på kortare tid, vi höjer hela tiden ribban, och många gånger kan man få intrycket att vi aldrig arbetar tillräckligt hårt.

På JSC försöker vi tänka annorlunda. Vi jobbar naturligtvis hårt, det råder inget tvivel om den saken, men att nå fram till sitt mål i tid handlar oftare om att ta den kortaste vägen än att springa snabbare. Som Gösta Ekman lär ha sagt: ”man hinner med nästan hur mycket som helst, bara man inte gör sig någon brådska”.

Det finns många saker vi gör på våra arbetsplatser som vi egentligen inte behöver göra. Som att leta i mappstrukturer efter rätt filer, eller att skapa oändliga mailtrådar för att få till ett möte. Eller, för den delen, att resa tio mil – eller trettio – för en timmes avstämning.
Att frustrerat hamra på en strulande dator eller att jaga efter den person på företaget som kan tänkas veta var det där dokumentet finns sparat är inte endast irriterande, det är kostsamt. Enligt en undersökning som Unionen genomfört på sina medlemmar, lägger en genomsnittlig tjänsteman 47 minuter på IT-strul varje dag. Det innebär att en tjänsteman lägger 200 timmar per år, det vill säga 5 hela arbetsveckor per år, på … ja, ingenting. Om det finns en miljon tjänstemän i vårt land, innebär det att vi lägger över än 22 tusen år på IT-krångel – varje år. Det är till istiden och tillbaka.

Det finns enklare och smidigare sätt att hantera de flesta processer som äger rum på en arbetsplats. Med molntjänster, Office 365, ledningssystem och en intelligent infrastruktur kan du förebygga slöseri med tid. Där delar du dokument, hanterar versioner, bokar möten, allt i en begriplig, enhetlig miljö.
Vissa kanske tänker: Men vänta lite nu, det där låter som ytterligare en trend att hålla reda på, ännu en nymodighet att förhålla sig till bara för att hänga med. Jag har ju ett arbete att sköta! Det är en förståelig känsla – när man ska lära sig något nytt kan det mycket riktigt kännas som att det stjäl tid från det som är viktigt. En del andra längtar efter att få använda lika moderna verktyg på jobbet som man redan använder privat. Oavsett i vilken sits du befinner dig är varje ny sak du lär dig i den digitala miljön en investering som under kommande veckor kommer att mångdubbla den tid du lagt ner. Investera en timme och få tio timmar, eller hundra, tillbaka. För exempel på detta, ta gärna en titt på några av våra kundcase där flera företagare berättar om hur de sparat tid och gjort vardagen enklare genom ökad kunskap och nya arbetssätt.

Att komma in i Det Nya Arbetslivet är en kontinuerlig process och är inget man betar av på en förmiddagskurs för att sedan lämna åt sidan. Varför inte ta hjälp av oss på JSC – vi erbjuder digitala ”personliga tränare”, där vi kan hjälpa din arbetsplats att komma i form och bli en smärt och snabbrörlig organisation!

Mer om det hållbara arbetslivet

Tillit på arbetsplatsen

Tillit på arbetsplatsen

Det är omöjligt att ha kontroll, därför krävs ett stort mått av förtroende – och det börjar hos ledarskapet.